Jeg har igennem mange år barfet og har i dette indlæg valgt at give en introduktion til emnet, samt at dele mine personlige erfaringer med BARF fodring af hund.  Jeg vil starte med at sige, at jeg ikke er hundeernæringsekspert, men har samarbejdet med nogle af de mest lærte BARFere. Dette indlæg er skrevet ud fra mine personlige erfaringer og tanker om emnet.

ridgeback BARF

Kamili og Jelly venter spændt på dagens ret. Økse og huggeblog er uundværlig.

Hvad er BARF?

BARF står for Biologically Appropriate Raw Foods oversat til Biologisk Afpasset Rå Foder, som mange også kalder råfodring. Ideen bag at fodre råt kød og ben bygger på at vores hunde har bedre af den kost, som de oprindeligt er designet til fra naturens side. Hunden skal bruge tænderne og forbrænde sunde fedtstoffer frem for kulhydrat.

Hvad er fordelene ved BARF?

At fodre BARF er, efter min mening, en sund og naturlig kost for hunden. Min erfaring er, at hundens generelle sundhed og immunforvar forbedres og at hunden får en bedre trivsel.  Herudover er følgende fordele ofte beskrevet blandt folk der fodre BARF:

  • De rå ben giver naturligt rene og stærke tænder
  • De fedtstoffer, som et naturlig foder indeholder, giver en glattere og mere skinnede pels med mindsket lugt.
  • Kraftigere knogler og stærke kløer
  • Hunden er god til at udnytte BARF og afføring reduceres derfor til små næsten lugtfrie tørre kugler.
  • Reduceret risiko for tilstoppede anal kirtler
  • Hunden udvikler sine kæbe, nakke og skulder muskler ved at rive og flå i de rå ben
  • Det elastiske væv strammes op og hunden vil se mere fast ud
  • Hos visse hunde, som skifter til BARF, ses påvirkning af hundens adfærd – en stresset hund bliver mere rolig, en inaktiv hund får mere energi, den bliver nemmere at træne, vil sove bedre, arbejde bedre osv.
  • BARF har en god effekt på de fleste allergihunde og nogle mener, at BARF forbygger kræft og sukkersyge samt andre livstilssygdomme.
Hundene lære hutigt at bruge poter og skrælle kødet af friske ben

Hundene lære hutigt at bruge poter og skrælle kødet af friske ben

Er det besværligt at fodre BARF?

Nej det er ikke besværligt, men det kræver lidt planlægning og plads i fryseren, hvis ikke man vil købe ind for tit. Selv køber jeg BARF ind 1 gang om måneden og fodrer mine 3 hunde 2 gange om dagen. Det vil sige, at jeg hver morgen og hver aften skal huske at tage BARF op af fryseren til optøning. Skulle jeg glemme at tage noget op, så får de det frosset. Det er heller intet problem, bortset fra at maden ikke smager af så meget frosset.  Man kan nøjes med at fodre 1 gang om dagen og nogen har også en fastedag om ugen. Der er forskellige holdninger til, hvad der er bedste for hunden. Nogle mener, at det er bedst kun at fodre en gang om dagen. Argumentet er her, at maven fungerer bedre, når den bliver fyldt op. Andre mener, at det er bedre at fodre flere gange om dagen for at mindske stress og inflammation i kroppen. Her må man prøve sig frem og se hvad der fungere bedst for ens hund i kombination med, hvad der er mest praktisk for en selv.

Hvor meget skal min hund have?

Som en tommelfingerregel anbefales ca. 2% af kropvægt for en hund over 1 år. Det vil sige, at en voksen 40 kg´s ridgeback skal have ca. 800g om dagen. Mængden er kun vejledende og afhænger naturligt af den enkelte ridgeback, aktivitetsniveau og kropsbygning.

Hvordan sammensætter jeg menuen?

Modellen jeg barfer efter er: 60% kødfuldleben og ben med brusk, 30% rent kød, kallun og fisk, 10% indmad. Jeg sørger for, at indkøbet for en måned har denne sammensætning. Det er sammensætningen over tid der er vigtig og ikke den daglige sammensætning. Med det i mente bliver BARF fodring langt mere enkel og overskuelig. Det skal dog siges, at indmad ikke gives rent, men som tilsætning, og procentfordelingen af ben, kød og indmad kan variere alt efter hvem man spørger.

Jeg går udenom færdigblandende produkter som nuggets, pølser og tørfoder der giver sig ud for at være barf. Udover et indhold som er svært at gennemskue, er det ofte varmebehandlet til en grad hvor de naturlige vitaminer er nedbrudt, og der tilsattes syntetiske vitaminer som kompensation. Mit syn på syntetisk vitamintilsætning giver jeg nedenfor.

Hvilke ben må jeg give min hund?’

De kødfulde spiselige ben er en meget vigtig del af kosten for en BARF hund. Mine får ben hver dag og de bliver altid fodret udendørs uafhængig af vejret. Det tager dem 10-20 minutter at gnave sig igennem et kødfuldt ben på 400-500g. Det er både god aktivering og en stor tilfredsstillelse for hunden at bruge tænderne. Man vil kunne se en nærmest trance lignede tilstand hos en hund, som ligger og arbejder med et godt ben. De rå spiselige ben kunne være ribben fra de fleste typer af dyr, kalvebrystben, lammeben, hjorteben, kalkun skrog eller hel kylling/høne.

Jeg undgår at give marvben og knogler fra større dyr, som hunden ikke kan grave sig igennem. Marvben kan lede til tandslidstage, tandskade og/eller frustration og stress hos hunden over at den ikke kan gnave sig igennem sin mad.

Skal jeg give grønsager og/eller kost/vitamintilskud?

Der er delte meninger om at give grønsager og vitamintilskud.  Nogle mener, at rå grønsager, bær og vitamintilskud er en vigtig del af hundens kost. Grønsagerne gives rå og blendes oftest for at nedbryde grønsagernes cellevæg, så hunden lettere kan optage vitaminerne.  Der hersker dog tvivl om hvorvidt hunden kan udnytte vitaminerne i grønsagerne, selvom de blendes.

Andre giver sjældent eller aldrig grønsager og vitamintilskud. Denne gruppe, mener at hunden får alle de vitaminer og mineraler, som den har brug for, gennem en varieret BARF kost, med højt fedtindhold og kød fra mange forskellige proteinkilder.

Selv giver jeg aldrig syntetiske vitaminer, da jeg tror på, at de ligesom ved mennesker kan skabe en ubalance med risiko for overdosering. Jeg har valgt at supplere med vitaminer og mineraler, der er lavet naturligt af urter.  Herudover giver jeg koldpresset vildtlakseolie og/eller koldpresset kokosolie. Favoritten er rå æg med skal, en luksus de nyder dagligt, når mine høns lægger mange æg. Jeg giver blendet grønsager funktionelt, det vil sige, som fyld hvis en hund skal tabe sig eller specielle grønsager, naturlige vitaminer og kosttilskud i forbindelse med tævens drægtighed, hvalpes voksealder, gamle hunde eller ved sygdom.

Kan man fodre en hvalp op på BARF?

Når det glæder opfodring af hvalp på BARF, er der rigtig mange fordomme.   Selv har jeg kun gode erfaringer med at fodre hvalpe op på BARF. Jeg anbefaler dog, at man gør det i samråd med en barf rådgiver eller erfaren barfer, og ikke kaster sig hovedløst ud i opgaven.

Vores Kamili som hvalp

Sammensætningen og fordelingen mellem ben, kød og indmad er lidt anderledes for en hvalp end den er for en voksen. Det er i særdelshed vigtigt, at hvalpen for nok af kalcium, hvilket godt kan være en udfordring, især i hvalpens periode med tandskifte. Det er i det hele taget vigtigt, at hvalpen for nok af mad. For en hvalp lyder tommelfingerregel 6-10% af kropsvægt for en hvalp under ½ år og 2-6% for en hvalp mellem  ½ -1 år. Hvalpen skal ikke være fed, men det har i mange år været på tale, at en hvalp skal være på den magre side for ikke at vokse for hurtigt.  En af fordelene ved BARF fodring af en hvalp er, at hvalpen ikke vokser for hurtigt, selvom den får store mængder af mad. Når en hvalp får naturligt føde uden tilsætningsstoffer eller vækstfremmende kulhydrater, giver det ikke anledning til hvalpen vokser for hurtigt.  En vel barfet hvalp er, efter min mening, ofte meget veludviklet af sin alder, med en fastere krop, flere muskler og vokser mere ensartet og harmonisk.

hvalpe og BARF

Juani Aisha kludet får en BARF smagsprøve. En gang rå oksekød er et super godt for en sart mave, og de små er vilde med det.

Igen vil jeg fremhæve ben.  En hvalp lærer lynhurtigt hvordan den skal gnave sig igennem de kødfulde ben, som er essentielle i BARF, men det kan være en udfordring når hvalpen skifter tænder eller bliver doven. Her kan kød med knust ben være en god substitut i kortere perioder, men man bør stile efter en kost med hele spiselige rå ben.

Hvordan kommer jeg i gang og får hjælp til en BARF kostplan?

Der findes BARF forhandlere over hele landet og de er som regel hjælpsomme med både vejledning og kostplan. Litteratur og Facebook grupper kan også være en stor hjælp til at kommer godt i gang.

Jeg anbefaler at man tænker på dyrevelfærd når man køber BARF til sin hund. Vælg for så vidt som muligt økologisk kød og kød fra dyr der har været på græs. BARF indeholder udover ben en stor mænge fedt og brusk og er ofte et produkt, som er frasorteret som menneskeføde.  Derfor behøver det ikke at være dyrt at vælge et sundt og bæredygtigt foder til sin hund.